התמכרות לטכנולוגיה"כי תוך כמה חודשים אני מחליף את החיים בגרסה אחרת, במשהו יותר נעים, ובמקום האנשים יהיו לי מכשירים, שיעשו מה שאני אגיד, ולא מה אחרים" – עברי לידר.

טכנולוגיה היא האופיום להמונים והתוצאה היא עבדות. היא גורמת לאובדן החופש האישי והעצמאות. היא כרוכה בהשקעת זמן ניכר והוצאת כספים רבים. רוב האנשים אינם משתמשים בחשיבה עצמאית וביקורתית לשאלה אם איכות חייהם משתפרת כתוצאה מהשימוש הבלתי פוסק במוצרי טכנולוגיה המשווקים באופן אגרסיבי יותר מכל דבר אחר.

חברות טכנולוגיה יצרו בהצלחה מחלה תרבותית ויראלית. אנשים מבקשים להיתפס כמודרניים ומתוחכמים. הם פוחדים להחמיץ את המידע העדכני ביותר, ורק המחשבה על לא להיות "מחוברים" גורמת להם לתחושות קשות.

יש אנשים הסבורים כי תקשורת באמצעות מכשירים טכנולוגיים הם הדבר האמיתי. אך למעשה, הטכנולוגיה מגבילה ומעוותת את התקשורת האנושית החברתית. גרוע מכך, אנשים איבדו את היכולת והכישרון לשוחח פנים אל פנים. הם עסוקים בדקויות מילוליות, סמלונים אלקטרוניים לשם הבעת רגשות ואף מביעים אינטימיות באמצעות הקלדת מספר מילים.

תת-התמכרות טכנולוגית

בין אם מדובר בטלפון נייד רגיל, טלפון חכם, טלוויזיה, סרטוני פורנו, כמויות של דואר אלקטרוני, משחקי מחשב, משחקים בטלפון החכם, מחשבים רגילים, מחשבי כף יד, אינטרנט, רשתות חברתיות או אפילו מכשירים אלקטרוניים "תמימים" – רובו של הדור הנוכחי, צעירים ומבוגרים כאחד, קשובים, מכורים ופשוט אינם מסוגלים להסתדר ללא פיסת טכנולוגיה בקצות אצבעותיהם.

ההתמכרות לאינטרנט היא ההתמכרות הגדולה ביותר. היא כוללת הימורים מקוונים, משחקים מרובי משתתפים ומין וירטואלי.

מה מאפיין את המכורים לטכנולוגיה וכיצד ניתן לאבחנם?

כאשר אנשים מחוברים יותר מידי לטכנולוגיה ופחות לחיים עצמם, הם מגלים את המאפיינים והסימנים הבאים:

אם אדם מוצא בעצמו אחד או יותר מתסמינים אלו, יתכן שהגיע הזמן לצאת לחופשת טכנולוגיה ולחדול מהספירלה. איכות מערכות היחסים בבית, בעבודה ועם חברים תלויה ביכולת לשבור את מעגל הקשר הטכנולוגי ולשוב לתקשר ולטפח יחסים בין בני אדם אמיתיים. בחן את עצמך: האם אני מכור לאינטרנט?

טיפול בהתמכרות לטכנולוגיה

כאשר אדם מבין שעליו למתן את ההתמכרות שלו לטכנולוגיה או לפחות ליטול פסק זמן קצר, הוא עשוי להסתייע בפעולות הבאות:

הפסקות קצרות – גם אם החיבור האלקטרוני של אדם למכשירים הטכנולוגיים שלו הוא קריטי ומהותי לעבודתו, עדיין ניתן להפסיק לפרקי זמן קצרים, גם אם מדובר במשך שעה או שעתיים בכל פעם בתחילת הדרך ל"גמילה". בהמשך ניתן להרחיב מעט את ההפסקות.

יום חופשי מטכנולוגיה – יש אנשים, גם כאלו שאינם שומרי מסורת או דתיים, אשר נמנעים מהשימוש במכשירים טכנולוגיים בימי שבת, והם מחשיבים ימים אלו לימים משפחתיים. ביום ראשון, מוקדם בבוקר, הם מתחברים מחדש ופותחים בשבוע תובעני. היתרון בשיטה זו היא כי האדם יודע שהוא אכן יכול להפסיק בכל עת ולהקדיש זמן לדברים חשובים אחרים.

הגדרת גבולות – מומחים לניהול זמן ממליצים ללקוחותיהם לבדוק מיילים רק שלוש פעמים ביום. בכך הם משקיעים את הזמן באופן רצוף יותר לפגישות, חשיבה ותכנון. זהו עיקרון טוב אשר יכול להיות מיושם גם לאחר העבודה. המיקוד טוב יותר וזמני התגובה אינם אקראיים.

במקרים קיצוניים בהם האדם מכור לטכנולוגיה באופן מוגזם, קיימים מרכזי גמילה מרשת האינטרנט שמטרתם להביא לטפל בהתמכרות זו.

בשל הצורך הממשי של טכנולוגיה בעידן המודרני, אנשים אינם מבינים כי הם שקועים בה עמוק מידי, עד שהם מרגישים כי אינם מסוגלים לחדול ממנה. התלות המוחלטת בטכנולוגיה מתקדמת בעקביות ויוצרת את הצורך להגדיר מחדש ובאופן תדיר את אופי ההתמכרות הטכנולוגית.

שימוש יתר בטכנולוגיה נופל לתוך קטגוריה ייחודית – אין לו השפעה ישירה על מצבים בריאותיים וגם לא ניתן לוותר עליו לחלוטין, כי טכנולוגיה היא דבר שתמיד צריך. הויכוח נע אך ורק סביב תדירות השימוש והמחירים הממשיים אותם משלם אדם בחייו האמיתיים. כך או אחרת, לא בטוח כי ההתקדמות הטכנולוגית היא הדבר הטוב ביותר אשר אירע לאנושות, ויתכן כי הגיע הזמן לדיאטה דיגיטלית עולמית.

דילוג לתוכן